Manual för DFRIpi

Om du läser detta är det antingen för att du lånar en RaspberryPI från DFRI eller för att du helt enkelt är nyfiken. Här kommer i alla fall en förklaring av hur det hela fungerar.

Enheten lånas av DFRI i syftet att köra ett Tor-relä. Om du inte tänker använda enheten för detta så ber vi dig ödmjukast att ni lämna tillbaka enheten.

Ditt deltagande är totalt frivilligt. Allt vi vill ha är en e-mailadress där vi kan kontakta dig.

Tor är en decentraliserad anonymeringstjänst över internet. För att Tor-nätverket skall kunna fungera behövs flera reläer utspridda på så många ställen som möjligt. Inom Tor-nätverket finns olika typer av reläer, i detta fall används dessa enheter som så kallade ”mellan-reläer”. Det innebär att trafiken in / ut från dessa är krypterad. Mer information finns i länkarna i slutet av sidan.

Utöver att kommunicera med andra reläer i Tor-nätverket kommer enheten automatiskt att göra följande:
– Om den sitter bakom en router, försöker den använda UPnP för att öppna en port forward från din routers externa IP-address till enhetens 443-port. Detta krävs för Tor.
– Den kommer en gång i månaden, vid slumpmässig tid, försöka uppgradera sig själv genom att hämta paket från raspberrypi.org, collabora.com, samt torproject.org.
– Den kommer en gång om dagen, vid slumpmässig tid, hämta uppdatering på script som får dess automatiska funktioner att fungera. Exakt vilka script den hämtar kan du se här: https://github.com/DFRI/dfri-rpi-tor

Så kommer du igång
Enheten behöver anslutas till el- och nätverksuttag. Därför skickar vi med både strömadapter och en nätverkskabel.
– Koppla i nätverkskablen i din bredbandsrouter, eller ett nätverksuttag som du vet når internet.
– Strömsätt enheten med strömadaptern och den tillhörande usb-kabeln.
– Vänta två timmar och kika på https://atlas.torproject.org/, Sök efter namnet som står på just din enhet.

Det brukar ta ungefär två timmar för en enhet att dyka upp på https://atlas.torproject.org/. Här kan du se ett exempel på hur det ser ut för olika noder: https://atlas.torproject.org/#search/dfripi

Kom ihåg!
– Lämna tillbaka enheten om den inte används
– Om du känner att något är fel, eller om du vill avbryta ditt deltagande i projektet, dra bara ut kontakterna och lämna tillbaka allt till DFRI.

Frågor eller problem?
Kontakta oss på rpitor@dfri.se

Mer information om Tor
https://www.torproject.org/
https://www.dfri.se/projekt/tor/

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.