Chat Control 2.0 – ett farligt lagförslag om massövervakning

I syfte att bekämpa sexuella övergrepp mot barn har ett lagförslag om massövervakning lagts fram till EU-parlamentet. Lagen skulle bli ytterligare ett oacceptabelt övergrepp mot våra grundläggande fri- och rättigheter, och det mesta talar för att den önskade effekten uteblir.

EU-kommissionär, Ylva Johansson, lade under våren 2022 fram ett lagförslag som innebär att leverantörer av e-post, chattar, spel och filhanteringslösningar ska tvingas skanna privat innehåll för att filtrera ut material som innehåller sexuella övergrepp mot barn. Lagförslaget kallas för Chat Control 2.0 och omfattar allt från röstsamtal och videosamtal till textmeddelanden och e-postmeddelanden, inklusive krypterade tjänster och sparade filer – både i molntjänster och på hårddiskar. Förhoppningen är att filtreringen ska fånga upp misstänkt material och hjälpa polisen i sitt arbete med att bekämpa övergrepp mot barn. Men att lagen skulle lösa problem med barnporr saknar vetenskaplig grund. Något som däremot är helt säkert är att vi alla skulle bli än mer övervakade och granskade i all vår digitala kommunikation.

Liknande lagar hittas i förtryckande stater och diktaturer

Om lagförslaget godkänns är detta ytterligare ett skrämmande steg mot total övervakning och ett samhälle med kraftigt inskränkta demokratiska och digitala fri- och rättigheter. Liknande lagar hittas idag i totalitära stater, som till exempel Kina. Unicef varnar för att lagen skulle komma att hota barns integritet som skyddas av Barnkonventionen, eftersom det tar bort barnens rätt till privatliv och privat kommunikation. Dessutom går det helt på tvärs med Sveriges grundlagsskyddade yttrandefrihet, FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, liksom Europakonventionen. Vidare finns risker med både dataläckage och spionage, vilket innebär att det inte kan ges några som helst garantier för att materialet inte sprids vidare.

Tillsammans kan vi stoppa förslaget

DFRI ställer sig tydligt emot lagförslaget vars risker är betydligt större än nyttan. Att bekämpa allvarliga brott som begås av en relativt liten del av befolkningen, med hjälp av massövervakning på alla samhällsmedborgare, är en direkt inskränkning av människors integritet, frihet och demokratiska rättigheter. Genom att sprida vårt budskap och göra din egen röst hörd, kan vi sätta press på beslutsfattarna och stoppa förslaget i tid. För din egen, samhällets, och inte minst barnens skull.

Så kan du hjälpa till att stoppa Chat Control 2.0:

1. Samla mer kunskap och diskutera

Det finns flera debattartiklar och insändare med starka röster från både privatpersoner och yrkeskårer som behandlar Chat Control 2.0. Läs allt du kan hitta och gå även med i vår öppna chatt där vi diskuterar lagförslaget hela dagarna. Genom att samla på dig mer kunskap i ämnet blir det lättare att samtala och uppmärksamma andra på problemet. Läs mer om lagförslaget på ChatControl.se.

2. Engagera dig – stort eller litet

Det finns flera olika sätt att dra ett litet eller stort strå till stacken. Det enklaste är att sprida hashtaggen #StoppaChatControl i sociala medier. Du kan även sätta stenar i rullning bara genom att berätta om lagförslaget med dina nära och kära – det som sägs brukar nämligen föras vidare och kanske kommer budskapet fram till precis rätt person i slutändan. Om du rent av kan ta kontakt direkt med opinionsbildare, till exempel influencers, är detta förstås en gyllene möjlighet att få stor spridning snabbt! Och för dig som helst inte vill synas eller höras men sitter på andra värdefulla talanger eller superkrafter, såsom att skriva insändare eller utforma kampanjer, står förstås vår dörr alltid öppen! Mejla oss på dfri@dfri.se och berätta vad du kan tänka dig hjälpa till med, eller kom för all del med en fråga.

3. Bli medlem i DFRI

Håller du med oss om att digitala fri- och rättigheter är något av det viktigaste som finns och vill engagera dig tillsammans med oss? Då ska du förstås bli medlem i DFRI. Just nu har vi behov av hjälp med samordning av projektet, till exempel översätta kommunikations- och kampanjmaterial för ChatControl.se och StopScanningMe.eu.