DFRI i media

Lite nu och då uppmärksammas DFRI i media. Här är ett par av de tillfällena. Har du sett något som vi missat? Kontakta DFRI och berätta!

2018

2018-06-25 Massive claims against unlawful data retention

Today, 62 organisations, community networks and academics, in 19 member States call for the application of sanctions for non-compliant Member States. At the same time and as a consequence, in 11 Member States – Belgium, Czech Republic, France, Germany, Ireland, Italy, Poland, Portugal, Spain, Sweden and United Kingdom – we are filing complaints to the European Commission, to demand action, and to stand for the protection of fundamental rights enshrined in Articles 7, 8 and 11 of the Charter of Fundamental Rights of the European Union.

2018-03-09 Integritet på Internet med biblioteket

Vet du vilken information du lämnar efter dig på nätet? Vill du ta kontroll över ditt digitala jag? Under All Digital week 19-25 mars arrangerar Kista och Hornstulls bibliotek utställningar och program om dataskydd och integritet på Internet.

2018-01-18 Privacy International: United States mot Microsoft

On 18 January 2018, Privacy International, together with 26 human and digital rights organizations and legal scholars, filed an amicus brief to the United States Supreme Court in United States v. Microsoft Corp.

2017

2017-11-17 Corren: Värna individens integritet

Liberalerna, som har landsmöte i helgen, bör vara skeptiska till fler övervakningskameror, datalagring och hemlig dataavläsning, skriver debattörerna.

2017-05-16 SvD: Hemlighetsmakeri gör oss mer sårbara för it-attacker

I helgen fick världen uppleva en cyberincident av globala mått. Wannacry slog till i hundratals länder och hundratusentals datorer. Cyberattacken väcker frågor om säkerhetsmyndigheters ansvar, hemlighetsmakeri och förmåga till krishantering, skriver riskexperten Tom Andersson.

2017-05-11 Dagens Juridik: Massövervakning av internet utan lagstiftning

Organisationerna dataskydd.net och DFRI konstaterar i sitt remissvar till regeringen att ”tillhandahållandet innebär att MSB installerar och underhåller utrustningen som behövs, samt bedriver övervakning av ingående och utgående internettrafik hos organisationen ifråga” och att det inte finns några begränsningar för övervakningen.

2017-04-28 Ny Teknik: MSB kan få övervaka datatrafik

Regeringen vill att MSB ska få placera ut sensorer för att varna för it-attacker i känsliga verksamheter. Men förslaget får kritik: MSB får befogenheter som liknar FRA.

2017-04-03 ComputerSweden: Uppmaningen: Sverige måste sluta mörka it-incidenter

Det är alldeles för mycket hyschhysch kring säkerhetsincidenter och sårbarheter i Sverige. Det anser Tom Andersson som tidigare arbetat som som analytiker hos MSB men jobbar i dag i en annan bransch och är engagerad i Föreningen för digitala fri- och rättigheter.

2016

2016-04-14  Dagens Nyheter: Protester mot ökad övervakning

DFRI:s aktion mot ”Trygghetskamerans dag”, där DFRI-medlemmar filmar ”kameravänner” på väg in till evenemanget, filmas i sin tur av Dagens Nyheters utsända reportrar. Artikel samt videoinslag (2:41 minuter).

Men alla är inte positiva till en utveckling mot större kameraövervakning. Under onsdagens konferens genomförde en grupp aktivister i Föreningen för digitala fri- och rättigheter, DFRI, en protestaktion utanför konferenshotellet. Föreningen arbetar aktivt mot kameraövervakningen och med kameror i högsta hugg filmade de närgånget alla deltagare som gick in på konferensen.

2015

2015-09-30  IDG: Datalagring skadar människor — och demokratin

DFRI undertecknar debattartikel om datalagringsdirektivet tillsammans med Tankesmedjan FORES och föreningen SNUS.

”Internets allt mer centrala funktion i den demokratiska infrastrukturen är akut hotad av en ohämmad datalagring”, skriver tre debattörer.

Datalagring skadar människor, gör oss rädda att kommunicera, att ta kontakt med andra och uttrycka våra tankar och känslor. I en demokrati är detta ett stort problem, men den av regeringen beställda Datalagringsutredningen ser inga problem.

2015-09-02  IDG: Datalagringsutredningen sågas grovt — ”en partsinlaga för polisiära intressen”

Flera andra aktörer har också kritiserat utredning i sina remissvar. Föreningen för Digitala fri- och rättigheter (DFRI) skriver att de ”avstyrker utredningens förslag i sin helhet” och Swedish Network Users’ Society (SNUS) anser att utredningen inte tar hänsyn till att datalagringen är ett ”allvarligt intrång i rätten till privatliv”.

2015-01-13 Sveriges Radio: Rättegång mot nätknarkkungen bakom Silk road inleds

Patrik Wallström, styrelseledamot i DFRI, berättar om hur amerikanska Federal Bureau of Investigation (FBI) hittade fram till den man anser drivit Silk Road, en ljusskygg nätbutik som fanns tillgänglig via Tor.

– Det är oftast där som svagheten ligger, att när du administrerar siten eller kommunicerar på nätet med användare, att du glömmer bort att vara anonym en enda gång. Och då har du avslöjat din fysiska identitet. Och det är oftast det som de går på, att du gör bort dig en gång, säger Patrik Wallström.

2014

2014-12-15 Gomorron Sverige: Hur kartläggs vi på nätet?

I en intervju i Sveriges Televisions Gomorron Sverige berättar Linda Sandberg, som sitter i DFRI:s styrelse, om övervakning och kartläggning på nätet.

2014-11-27 Utbildningsradion Aktivism: Linus Nordberg

Programmeraren och nät-aktivisten Linus Nordberg bygger och driver kommunikationstjänster på internet som skyddar mot insyn över vad folk läser och skriver om på nätet. Under intervjun berättar Linus om sina drivkrafter och sin aktivism.

I en intervju i Utbildningsradions serie om aktivism berättar Linus Nordberg, styrelseledamot i DFRI och utvecklare i Tor-projektet, om övervakningssamhället och drivkrafter bakom att kämpa för frihet på nätet.

2014-11-09 Sveriges Television: Storebror ser dig

DFRI (Föreningen för digitala fri- och rättigheter) är skarpt kritisk mot systemet IOPS (som tekniken kallas). De menar att det är fullt möjligt att koppla insamlade data till fysiska personer. Därför ordnade Dfri en aktion på lördagseftermiddagen där flera medlemmar spred informationsmaterial om hur man ska skydda sig.

 2014-11-08 VLT: Övervakning i city saboteras

DFRI, föreningen för digitala fri- och rättigheter, vänder sig mot mobiltelefonspårningssystemet som Västerås Citysamverkan låtit installera.

2014-11-08 VLT: JUST NU: Störningen har startat

DFRI, föreningen för digitala fri- och rättigheter, inledde under eftermiddagen sin aktion för att störa spårningen av mobiltelefoner i centrum.

2014-08-11 Sveriges Radio: ”Undervakning” eller omvänd övervakning

I ett inslag i Studio Ett om hur svenska myndigheter, organisationer och företag kan undervakas — eller övervakas ”åt andra hållet” — av medborgare berättar Patrik Wallström, som är styrelseledamot i DFRI, om sin skapelse Creeper. Creeper används på hemsidor så att man kan se om myndigheter, militär och politiska partier har besökt den.

De senaste åren har staters dataövervakning diskuterats mycket, men vilka möjligheter har privatpersoner att övervaka myndigheternas datatrafik? Sousveillance, ”undervakning” eller omvänd övervakning är något som idag idag blir allt mer tillgängligt på nätet.

2014-02-25 Sveriges Radio: Lär dig surfa säkert på kryptopartyn

Linda Sandberg, styrelseledamot i DFRI, berättar om bakgrunden till kryptopartyn och kort om hur man kan skydda sig.

För att få bättre koll på hur man surfar utan att bli övervakad anordnas kryptopartyn där hackers och andra med koll på nätet lär ut tips för säkert surfande. Linda Sandberg från Föreningen för Digitala Fri- och Rättigheter är en av arrangörerna och du hör henne i P3 Nyheter med Karlsten.

2013

2013-12-16 Ny Teknik: Gå på fest – och lär dig kryptera

Ny Teknik besöker ett kryptoparty arrangerat av DFRI och Sparvnästet.

Allt fler vill lära sig att skydda sig själva på internet. I Stockholm har flera krypto­partyn anordnats för att lära folk att använda kryptering och anonymitetstjänster.

2013-11-19 Dagens Nyheter: Tre torsdagar för digitalt självförsvar

För att förklara vilka riskerna på nätet är och vad man kan göra för att minimera dem arrangerar föreningen DFRI och hackerspacet Sparvnästet så kallade kryptopartyn i Stockholm de kommande tre torsdagarna.

Dagens Nyheters teknikblogg skriver om de kryptopartyn som arrangeras av DFRI och Sparvnästet, och Linda Sandberg, styrelseledamot i DFRI, berättar om deras bakgrund och mål.

2013-03-05 Tor Project Blog: Cryptoparty Stockholm

En av de inbjudna talarna, phobos, berättar om sin dag på ett av de kryptopartyn som arrangeras av DFRI och Sparvnästet.

Overall, the day went well. We had huge pizzas and generally a great time. Many people were new to cryptoparties and new to cryptography in general. It was a great time. As an American, it was nice to see about 50% women attending. There were a number of younger kids learning about all of this too. The cryptoparties I’ve attended in the USA have been all men and the maybe one girlfriend or wife dragged to the event.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.