Reparationsföretag och R2R-förespråkare är oroliga för att de nya reparationsreglerna kommer att missa chansen att låsa upp EU:s reparationsekonomi

Koalitionen Right to Repair Europe, som representerar mer än 130 organisationer, är oroad över att EU:s nya reparationsregler missar chansen att öppna upp den europeiska reparationsekonomin. Över 1600 europeiska företag stödde vårt brev till de spanska och belgiska justitieministrarna, där vi bad om en öppen reparationsmarknad.

Om inte EU-institutionerna inför regler för rimliga reservdelspriser och förbjuder anti-reparationsmetoder som förhindrar användningen av kompatibla och återanvända reservdelar, ser vi inte hur europeiska konsumenter kommer att få bättre tillgång till prisvärda reparationer. För att kunna göra detta behöver vi deras stöd för Europaparlamentets version av artikel 5.3.

Vi måste betona vikten av att ge EU-medborgarna tillgång till prisvärda reparationer i samband med levnadskostnadskrisen och den höga inflationen. En horisontell regel för ”rimliga och icke-diskriminerande priser på reservdelar”, som i batteriförordningen, är ett brådskande behov. Både på grund av de nuvarande orimliga priserna och eftersom ingen befintlig delegerad akt för ekodesign, eller den nyligen godkända förordningen om ekodesign (ESPR) skyddar konsumenterna från dessa missbruk.

Vi vill också upprepa att bristande tillgång till reparations- och programvarusupport inte leder till ökad säkerhet. Den digitala industrin hävdar att svåra och dyra reparationer skyddar konsumenternas säkerhet, integritet och cybersäkerhet.

Paul Roberts, cybersäkerhetsexpert, vittnade i det amerikanska justitiedepartementet på uppdrag av mer än 350 experter på cybersäkerhet och informationsteknik att de ” (…) ännu inte har funnit några bevis för att de typer av information som omfattas av lagar om rätt till reparation – schematiska diagram, servicemanualer, diagnosprogram och reservdelar – fungerar som en portal för cyberattacker.”

I verkligheten är det tvärtom. Tillverkarna översvämmar marknaden med osäkra, hackbara internetanslutna enheter för vilka de släpper hårdvara, programvara och säkerhetsstöd långt före slutet av deras livslängd. Genom att ge ägare och oberoende reparatörer tillgång till reparationsinformation, kompatibla reservdelar och programvarusupport kan vi se till att de fortsätter att användas på ett säkert sätt.

Förbudet mot antireparationsmetoder som t.ex. parning av delar är avgörande för detta mål. I sitt anförande till Europeiska kommissionen sade experten Paul Roberts ”Argument som kopplar ihop delning med cybersäkerhet är egentligen ett försök av OEM-tillverkare att hitta en motivering för det faktiska syftet med delning: att upprätta och upprätthålla monopol på eftermarknadsdelar och tjänster som kväver konkurrensen från konsumenter (självreparationer) och tredje part.” Verkligheten är att gatekeeping-reparationer ger den digitala industrin massor av pengar. I Apples fall har det uppskattats att de tjänar cirka 9 miljarder dollar per år på detta. Branschen är tydligt splittrad när det gäller denna konkurrensbegränsande praxis, och Google har offentligt uttalat sig till förmån för ett förbud mot delning.

Utan att öppna reparationsmarknaden för ett brett ekosystem av aktörer kommer EU-institutionerna att missa chansen att skapa arbetstillfällen, spara resurser, minska den ekonomiska bördan för medborgarna och förhindra e-avfall.

Våra prioriteringar för trepartsförhandlarna:

  • Rätt till reparation för alla produkter
  • Bred och prisvärd tillgång till reparationsinformation och alla reservdelar
  • Transparens i prissättningen av originalreservdelar
  • Stöd användningen av kompatibla delar och förbjud anti-reparationstekniker som tillämpas av tillverkare
  • Ge medlemsstaterna möjlighet att införa reparationsfonder och reparationskuponger
  • Prioritera reparationer inom ramen för den rättsliga garantin

Mer information om våra prioriteringar från trepartsförhandlingar här.

Se vår 1-minutersvideo som illustrerar antireparationsmetoder och varför de måste förbjudas: här (Youtube.com)