Vanliga frågor

Varför är det bättre att reparera än att byta ut en elektronisk vara?

Elektroniska produkter har ett högt miljöavtryck. Det krävs dyrbara råvaror och avsevärda mängder energi för att tillverka dem. När dessa produkter kasseras går all inbäddad energi och många material förlorade – endast en liten del kan effektivt återvinnas genom återvinning. Det är därför att förlänga livslängden för elektriska och elektroniska produkter genom reparation är det mest effektiva sättet att minska deras totala miljöavtryck.

Du kan läsa mer om detta här.

Varför är reparation ibland dyrare än att köpa en ny produkt?

De flesta av våra elektriska och elektroniska produkter serietillverkas i låglöneländer, och miljömässiga eller sociala skador återspeglas inte i produktens pris, därför är dessa produkter ofta mycket billiga. Som kontrast kräver reparation en diagnos från fall till fall och reparation av en skicklig tekniker. Sociala, miljömässiga och andra regleringar gör arbetskraften dyrare i EU. Dessutom gör produkternas design ofta reparation svårare och mer tidskrävande än det borde vara, och äkta reservdelar är ibland dyrare än de behöver vara på grund av tillverkarens monopol.

Har vi inte redan rätt att reparera vår produkt?

Även om det uppenbarligen inte är olagligt för dig att reparera en produkt som du äger, finns det ingen rättslig ram som säkerställer att du kan. Du har till exempel inte alltid rätt att få reparationsinstruktioner, reservdelar eller specialverktyg som du behöver för att reparera din produkt. Din rätt till reparation upphör där tillverkarens rätt att tillverka en icke-reparerbar produkt börjar.

Varför behöver vi en lagstiftning för rätten till reparation?

Vi kan inte förvänta oss att marknaden ska lösa detta problem. Om det är mer lönsamt för tillverkare att sälja nya produkter än att underlätta reparation, är det bara lagstiftning som kan säkerställa att tillverkare gör det möjligt för oss att få våra produkter reparerade, eller reparera dem själva genom att tillhandahålla nödvändiga verktyg och information.

Vad är planerad inkurans?

Vi pratar om planerad inkurans när en tillverkare medvetet fattar design- och tillverkningsbeslut som resulterar i en begränsad produktlivslängd. Detta betyder inte nödvändigtvis att produkterna är gjorda för att gå sönder efter en viss period. Om en tillverkare designar en produkt på ett sådant sätt att den inte kan demonteras, eller om de beslutar sig för att inte göra reservdelar, reparationsinformation eller programuppdateringar tillgängliga, gör de ett medvetet val som resulterar i en begränsad produktlivslängd – produkten blir föråldrad på grund av tillverkarens beslut att inte stödja dess långvariga användning.

Skulle det vara bättre för miljön att ersätta en gammal produkt med en ny, mer energieffektiv än återvinning?

Upp till 80 % av miljöpåverkan från vissa små elektroniska produkter kommer från tillverkningsstadiet, även innan enheten används. Därför är det bästa man kan göra för miljön att förlänga livslängden på vår nuvarande produkt så länge som möjligt.

Kan inte återvinning absorbera e-avfall?

Globalt är det bara 17 % av mängden e-avfall som faktiskt återvinns. Även om elektroniska produkter återvinns, går inte bara all deras inbäddade energi förlorad, utan även många värdefulla material. Ungefär hälften av de kemiska grundämnena som finns i en smartphone har en funktionell återvinningsgrad på under 1%.

Skulle inte rätt att reparera äventyra vårt ekonomiska system (och därmed jobben) som är baserat på produktion och ekonomisk tillväxt?

Reparationssektorn är en viktig del av en cirkulär ekonomi. Reparation är ett arbetskrävande arbete som är svårt att flytta utomlands. En studie undersökte effekten på den europeiska ekonomin om tillverkarna tvingades göra reservdelar och reparationsinformation tillgänglig för professionella reparatörer under en längre tid. Den fann att antalet lokala jobb av hög kvalitet i alla EU-medlemsstater skulle öka. Vi skulle se en ökning framför allt bland reparatörer, tillverkare och återförsäljare av reservdelar och säljare av begagnade produkter. Omsättningen och vinsten för dessa sektorer skulle också växa. Omsättningen för producenter och säljare av nya produkter skulle minska, med mycket begränsade arbetsförluster i Europa. Det beror på att produktionen av konsumtionsvaror ofta sker utanför Europa.

En genomförd studie visade att reparation skapar 200 gånger fler jobb än deponering och förbränning.

Kommer reparerbara produkter att bli dyrare än icke reparerbara? Betyder åtgärder för rätt till reparation kan ha en negativ inverkan på människor med låga inkomster?

Reparerbara produkter kan ha en längre livslängd och säkerställa ett högre kvalitetsutbud på andrahandsmarknaden, vilket gör kvalitetsprodukter mer tillgängliga för personer med en begränsad budget.

Dessutom fann en Benelux-undersökning om dammsugare och tvättmaskiner att det på lång sikt alltid är billigare att reparera än att byta ut.

Originaltext finns på: https://repair.eu/faqs/