Om DFRI

DFRI är en ideell och partipolitiskt obunden förening som verkar för främjandet av digitala fri- och rättigheter. Vi vill ha ett samhälle där människor kan leva utan att bli övervakade, spårade eller avlyssnade. Ett samhälle där yttrandefrihet, transparens och informationsfrihet alltid sätts i första rummet, och där människor äger rätten att själva bestämma över sin personliga information och sina digitala fotspår.

Vad är digitala friheter och digitala rättigheter?

Digitaliseringen har fört med sig oändligt med nya möjligheter. Dessa möjligheter missbrukas i allt högre grad av makthavare som genom nya metoder kontrollerar och övervakar alla medborgare. Gränserna för vad ett fritt samhälle innebär förskjuts för varje ny lag som instiftas och vi håller just nu stadig kurs mot total massövervakning – både i Sverige och globalt. Riskerna med massövervakning är betydligt större än den potentiella nyttan och om vi inte motarbetar denna utveckling riskerar vi ett allt mer kontrollerat samhälle, ett sådant som idag främst återfinns i förtryckande diktaturer och totalitära stater. Digitala fri- och rättigheter handlar om att bevara det fria samhället och rätten att kunna uttrycka sig, kommunicera, röra sig och ta del av information – utan att bli övervakad och kontrollerad.

Om dig

Argumenten för att få övervaka ditt liv handlar i regel om att bekämpa brottslighet. På sådana grunder läggs ständigt nya lagförslag fram om att makthavare ska få rätt att övervaka och avlyssna din privata information och kommunikation. Detta inkluderar allt från telefonsamtal och sms, till sociala medier, chattar och sparade filer. Eftersom ingen data är helt skyddad mot läckage, spionage och diverse attacker kommer du heller aldrig att kunna vara säker på att informationen stannar där den ska. DFRI tänker aldrig acceptera att makthavare lägger beslag på din privata information och vi betraktar all massövervakning som ett övergrepp på den fria människan.

Vi är en medlemsdriven förening

DFRI fungerar som en plattform för projekt som våra medlemmar vill genomföra. Vi arrangerar även seminarier, medverkar på konferenser, deltar i debatter och anstränger oss för att påverka politiska beslut genom att skapa opinion, sprida information, projekt och demonstrationer. Dessutom är vi medlemmar i Europas största nätverk inom försvarandet av digitala fri- och rättigheter – organisationen European Digital Rights (EDRi).

DFRI:s styrelse

Styrelsen består sedan årsmötet 2024-03-21 av:

 • Mattias Axell, ordförande
 • Andreas Bäckström, kassör
 • Tobias Pulls, sekreterare
 • Päivi Morell Heinänen, ledamot
 • Börje Ohlman, ledamot
 • Cory Robinson, ledamot
 • Elias Rudberg, ledamot
 • Alessandro Distaso, suppleant
 • Lee Wilkinson, suppleant
 • Fredrik Söderblom, suppleant

Du når styrelsen på styrelse@dfri.se. Vårt arbete är helt ideellt. Vi tar alltså inte ut några löner eller andra förmåner från föreningen. Styrelsen träffas 6-8 gånger per år. Dessa möten är öppna för medlemmar.

Formellt

Föreningen bildades 2011-03-16 och blev startad 2011-07-28 enligt Skatteverket.

Organisationsnummer registrerat hos Skatteverket är: 802461-0852

Vill du vara med?

Bli medlem direkt, engagera dig eller kontakta oss med frågor.

Undersidor

En kommentar till “Om DFRI”

 1. […] Föreningen för Digitala fri och rättigheter DRFI har påbörjar ett översättningsarbete av Cory Doctorows bok Little Brother, och de behöver din hjälp. Ju fler som hjälper till ju snabbare går det.  Boken handlar om ett samhället där USA:s Department of Homeland Security, National Security Agency och andra myndigheter fått fria tyglar att övervaka samhället. Men några ungdomar börjar försvara sig mot övergreppen och tar saken i egna händer. Den är läsvärd. […]