Engagera dig

DFRI behöver hjälp med både det ena och det andra. Vill du hjälpa till? Kom på ett av våra möten, bli medlem och håll kontakten! Vi är medlemsdrivna och har ett antal projekt vi jobbar på – kanske har du själv ett förslag på projekt du själv vill driva? I så fall är du välkommen att kontakta oss! Det som är godkänt att genomföras som projekt genom DFRI kan vara väldigt brett – och du kan själv bli en aktiv del av internet i Sverige och världen!

Systemadministratörer och DevOps

Flera av volontärer är tekniska och engagerade för att administrera och sköta systemutveckling som bidrar till ett Internet som är bättre för din rätt till ditt privatliv. Läs mer om volontäruppdraget här.

Advokater och andra lagkunniga

Det vi jobbar med i DFRI är till viss del lagmässigt oprövad mark, som alla möjliga organisationer och privatpersoner är intresserade av. Vill du hjälpa oss tolka lagar och svara på frågor och utredningar från bland andra Post- och Telestyrelsen (PTS), Polisen, Säkerhetspolisen (Säpo) i t.ex. remisser? Känner du för att påverka lagskapare på ett direkt sätt, både i Sverige och EU? Vi vill även kunna hjälpa andra i samma sits – både som expertorganisation och som medmänniskor! Läs mer under projekt Remissvar.

Skribenter, journalister, översättare

Har du någonsin velat skriva om ämnen som övervakning, kryptering och öppen källkod för anonymitet – men saknat plattform? Det kommer hela tiden upp nyheter vi skulle vilja publicera på vår egen blogg, eller skicka ut som pressmeddelanden – DFRI genomför ju aktioner och arrangerar events rätt ofta. Utöver det finns det texter på andra språk vi skulle vilja publicera för en svensk publik – till och med en hel bok – dels vill vi lyfta frågor i Sverige, men även stödja internationella organisationer. Kontakta oss med idéer eller material, så ser vi till att publicera dem. Dina alster publiceras som regel med ditt namn.

Grafiker, fotografer, filmare, videoklippare

Känner du att DFRI:s texter behöver en färgklick, att hemsidan börjar bli mossig eller att videoklipp är framtiden? En bild säger mer än tusen ord – och vi skulle gärna vilja säga mer med våra texter under presentationer! Det kan vara enkla saker som att välja rätt bild, eller kanske att producera egen grafik. Vi skulle även vilja producera lite filmklipp för att lära ut bland annat kryptering och för att kunna spela in våra föreläsningar. Idéer och material tas tacksamt emot. Dina alster publiceras som regel med ditt namn.

Kontaktpersoner för press och aktiva i sociala medier

Brukar du spendera tid i sociala medier, och vill hjälpa DFRI att sprida vårt ord? Eftersom DFRI kämpar för frihet på nätet finns vi även tillgängliga i flera kanaler. När vi håller i aktiviteter, media intervjuat oss eller vi skrivit ett nytt inlägg behöver vi hålla konversationerna levande. Hjälp oss sprida ordet om DFRI och vårt arbete genom att hålla igång vår blogg, maillista och twitterkonto!

Projektledare, samordnare, rekryterare

I takt med att DFRI växer både på bredden och på höjden behövs det samordning mellan personer och projekt. Är du bra på att engagera, motivera och driva projekt framåt? Vi vill bli effektivare på att dra igång nya projekt, slutföra dem och utveckla arbetet mot våra mål. Ett fåtal aktiva personer kan inte göra allt arbete, så vi behöver även hjälp att hitta rätt personer med glöd inom digitala fri- och rättigheter samt välkomna de som tar steget att för en friare värld!

Ekonomer, administratörer, handläggare

Då och då får vi nys om fonder från staten, EU eller andra organisationer som vi skulle kunna ansöka om medel från. Hittills har vi inte haft tillräckligt med tid och kunskap för att ta oss igenom så många ansökningsprocesser – men DFRI skulle vilja utöka sina möjligheter och dra nytta av de ekonomiska stöd som erbjuds. Har du en känsla för hur man skriver ansökningar, och kommer ut på andra sidan vinnande? För att kunna bredda verksamheten och får mer arbete gjort, behöver vi dig! Dessutom behöver vi bättra på vår ekonomiska expertis för att hålla reda på intäkter, utgifter och framtiden.

Lärare och talare

Som organisation blir DFRI ofta tillfrågad att vara med och berätta om vad vi gör, varför en organisation som DFRI behövs och hur man kan göra för att skydda sig själv. Vill du vara ett av DFRI:s ansikten utåt genom att hålla presentationer, lära ut tekniker och svara på frågor? Du måste inte vara världsledande inom teknik, men kunna ta till dig och förmedla de grundläggande begrepp inom kryptering, digital övervakning och vardagligt försvar av personlig integritet. Sedan kan du hjälpa oss att lära ut kryptering för personligt bruk och även tala inför myndighetspersoner som har undringar inom området.

Tekniker, open source-programmerare

Genom att driva tor-exits hjälper DFRI hundratusentals personer att nå ut på det fria internet varje månad. Vi driver flera tjänster på sina servrar, men skulle vilja driva ännu fler både åt privatpersoner och andra föreningar som inte har samma kompetens. Vi vill dessutom utveckla och bidra till öppen mjukvara, så att det passar både oss och resten av världen. Vi ser gärna att du vill ligga i framkant och är sugen på att lära dig nya tekniker och program!

Kontaktpunkter till andra organisationer

Är du engagerad i en annan organisation som skulle behöva DFRI:s hjälp? Kom och var nätverkskabeln som kopplar oss samman så kommer det oss alla till gagn!

Eldsjälar

Har du egna idéer eller vet inte riktigt var du passar in? Kom på ett av våra möten! Utöver väldigt specialiserade roller behöver vi såklart även hjälp av eldsjälar som kan räcka en hand när DFRI arrangerar utbildningar, föreläsningar och möten. All hjälp behövs och uppskattas, från att hjälpa gäster hitta rätt till att installera mailprogram åt dem som vill börja med kryptering!

Undersidor

3 kommentarer till “Engagera dig”